Żywność z drukarki zagościła na królewskim stole
31 paź 2018 13:41

ByFlow to jedna z nielicznych firm na świecie oferujących drukarki spożywcze 3D. Technologia 3D Food Printing, którą firma rozwija, rewolucjonizuje obecnie przemysł spożywczy. Misją ByFlow jest zmiana sposobu przygotowywania żywności, której celem jest ograniczenie marnotrawienia pożywienia i rozwój spersonalizowanej diety. Firma zaprezentowała już swoje drukarki 3D w Londynie w lipcu 2016 r., kiedy po raz pierwszy restauracja Food Ink serwowała gościom drukowane potrawy.

Jak poinformowali przedstawicie ByFlow, innowacyjna technologia produkcji żywności zagościła ostatnio na królewskim stole. 23 i 24 października 2018 roku król Willem-Alexander i królowa Máxima złożyli państwową wizytę w Wielkiej Brytanii na zaproszenie królowej Elżbiety II. W drugim dniu wizyty goście oraz przedstawiciele rządów brytyjskiego i holenderskiego spotkali się z firmami oraz instytucjami z obu krajów, reprezentującymi sektor innowacji i nowych technologii. Wśród nich znalazła się także ByFlow reprezentowana przez Ninę Hoff, dyrektor zarządzającą oraz Toussainta Jongena, eksperta ds. druku żywności 3D. Podczas spotkania zaprezentowano, jak działa technologia 3D Food Printing i jakie globalne możliwości oferuje.

Wieczorem wspólnie z Janem Sminkiem, szefem kuchni i właścicielem restauracji Smink (pierwsza restauracja w Holandii oferująca dania drukowane w technologii 3D) serwowano potrawy przygotowane z pomocą technologii 3D. Wśród gości, którzy mieli okazję wypróbować specjały z drukarki, znaleźli się między innymi przedstawiciele ambasad, parlamentu, ministerstw oraz  firm uczestniczących w programie wizyt państwowych.

Udział firmy ByFlow w królewskiej wizycie państwowej potwierdza, że na scenie innowacji istnieje miejsce na jedzenie drukowane w 3D.

Opracowano na podstawie informacji firmy ByFlow