KFC opracowuje nuggetsy z kurczaka
21 lip 2020 06:00

KFC nawiązało współpracę z rosyjskim 3D Bioprinting Solutions i dzięki technologii biodruku chce stworzyć nuggetsy z kurczaka w warunkach laboratoryjnych. Firma wierzy, że gotowy projekt będzie gotowy do testów w Moskwie już jesienią tego roku. Pozwoli to zmniejszyć zaangażowanie zwierząt do minimum.

Biodruk 3D to rozwiązanie, które z pewnością ma przyszłość. Może m.in. znacząco zmniejszyć problem uboju zwierząt. KFC zdaje sobie z tego sprawę i dlatego nawiązało współpracę z rosyjskim 3D Bioprinting Solutions. Celem partnerstwa jest stworzenie nuggetsów z kurczaka w warunkach laboratoryjnych.

KFC i 3D Bioprinting Solutions chcą opracować nuggetsy z komórek kurczaka i materiałów roślinnych. Cel zakłada, że taki posiłek będzie w smaku bardzo podobny do oryginału. Firma wierzy, że gotowy projekt będzie już gotowy do testów jesienią 2020 roku. Będą one odbywać się w Moskwie, gdzie znajduje się siedziba partnera.

Produkcja mięsa w laboratorium ma wiele plusów. Przede wszystkim nie wymaga tak dużych nakładów. KFC wylicza, że w tym przypadku potrzeba do 100 razy mniej gruntów rolnych czy wymienia redukcję gazów cieplarnianych na poziomie do 25 razy. Jest to więc rozwiązania proekologiczne.

Biodruk 3D ma także inne zastosowania. Badacze twierdzą, że będzie to nieoceniona technologia w trakcie eksploracji kosmosu przez człowieka.

źródło: Komputer Świat

error: Alert: Treść jest chroniona.